Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ook een Hedera ofwel Klimop in de tuin?

By Posted on 0 3 m Leestijd 534 views

De klimop (Hedera)

De klimop is een bekende plant die in talloze verschillende tuinen terugkomt. Dit heeft natuurlijk een reden. In de eerste plaats komt dit doordat de plant het zo goed doet. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een goed middel om te zorgen dat de ruimte een veel natuurlijkere uitstraling krijgt. Muren en schuttingen kunnen er bijvoorbeeld goed mee afgedekt worden. Wel is het belangrijk om te weten hoe je het best met de plant om kunt gaan. Daardoor is het gemakkelijker om zekerheid te hebben dat de plant optimaal groeit. De volgende informatie gaat hier in belangrijke mate bij helpen.

Bloeitijd van de klimop

De klimop is ook populair omdat het simpelweg een gemakkelijke plant is. Zo kan er bijvoorbeeld niet echt van een bloeitijd worden gesproken. De plant is flink sterk en blijft in zijn algemeenheid ook in de winter goed groen. Bij hele strenge winters wil het soms voorkomen dat het blad wel wordt losgelaten. Dit hangt onder andere ook van de omstandigheden en het soort plant af. Om die reden is het dus wel goed om te bekijken wat de voor- en nadelen van alle verschillende soorten op dit soort gebieden zijn. Dit maakt het maken van een keuze net iets gemakkelijker.

De klimop planten

Het planten van een klimop gaat via verschillende stappen. Hoewel dit het gehele jaar rond zou kunnen, is de periode tussen maart en oktober het meest aan te raden. Dat komt omdat de temperatuur van de grond dan het best is en de plant zich beter kan ontwikkelen. Pas op met het planten dat er genoeg ruimte moet zijn om te groeien. Plant daarom vier, of hooguit vijf planten per meter aan. Het is slim om de plant voor het aanplanten eerst in een emmer water te zetten en deze zich vol te laten zuigen. Daarna planten met compost zorgt voor een sterke start.

De verzorging van de klimop

Als het gaat om het verzorgen van een klimop, dan is het slim om in ieder geval een aantal zaken goed in ogenschouw te houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een klimop, zeker in de jonge jaren, ondersteuning heeft. Dit is immers de manier waarop het klimmen kan plaatsvinden. Een deel van de verzorging heeft ook met het snoeien te maken. Hoewel het snoeien op zichzelf staat, is het wel zo dat de plant hier het gehele jaar tegen kan. Dat betekent dus dat bij vorstschade, of bij problemen door een ziekte het goed mogelijk is om de beschadigde delen terug te knippen.

Snoeien: hoe en wanneer?

De klimop mag het hele jaar rond gesnoeid worden. Dit is ook wel nodig, want om de plant in goede staat te houden is tweemaal per jaar snoeien ook echt wel nodig. Zeker ook omdat de bovenzijde van de plant dan topzwaar kan worden. Het is dus belangrijk om de ranken van de plant dan goed terug te dringen. Dit kan gewoon elektrische worden gedaan. Al blijkt vaak wel dat handmatig snoeien met een heggenschaar veel betere resultaten biedt waardoor de plant veel beter eruit zal zien.

Deel dit artikel

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.