Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Alles over de Hosta (De hartlelie)

By Posted on 0 3 m Leestijd 612 views

De hartlelie (Hosta)

De hartlelie, die ook wel bekendstaat als de hosta, is een graag geziene plant in de tuin vanwege de grote weelde die deze uitstraalt. Het grote blad dat de plant heeft zorgt op een mooie manier voor veel groen in de tuin. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat de verschillende soorten allemaal een eigen kleurtint hebben. Daardoor is het dus ook nog eens gemakkelijk mogelijk om bij elke inrichting een goed passende hosta te vinden. Wanneer hier op een goede manier mee wordt omgegaan, dan zal dit helemaal goed uitpakken. Let daarom op een aantal zaken als het om snoeien en verzorgen gaat.

Wanneer bloeit de Hosta ofwel hartlelie

De hartlelie is er altijd al vroeg bij als het om bloeien gaat. Al in het vroege voorjaar is het eerste begin zichtbaar. Al in mei is het daardoor een leuke plant die een goede tuistraling heeft. Het voordeel is dan ook nog eens dat dit vervolgens de hele zomer zo zal blijven. Vanaf september zal de plant langzaam naar zijn einde voor dit jaar kruipen, maar pas echt in de late herfst is het definitief afgelopen. De korte periode van de winter moet dan overbrugd worden waarna de volle bloei weer geheel opnieuw zal gaan aanvangen.

De hartlelie planten

Omdat een hartlelie relatief hoog en breed kan worden is het belangrijk om bij het planten ervan al rekening hiermee te houden en dus geen andere bloemen of planten te dichtbij te zetten. Dit zal een negatief effect hebben. Wel is het belangrijk om ook goed op de standplaats te letten. De hosta is immers een schaduwplant. Daardoor zijn de wat donkerdere plekken in de tuin volledig aantrekkelijk. Dat neemt niet weg dat het niet zo is dat hosta’s helemaal geen zon kunnen verdragen. Ook een plek met wat zonlicht is dus prima mogelijk als optie voor deze plant.

De verzorging van de hartlelie

Een reden waarom de hartlelie veel populariteit geniet in veel tuinen is de manier waarop deze verzorgd moet worden. Er is namelijk nauwelijks iets voor nodig om de plant zich optimaal te laten voelen. Wanneer een enkele keer per jaar voor bemesting van de grond wordt gezorgd, dan is daarmee vaak al het werk al gedaan. Wel kan het slim zijn om goed op het onkruidvrijhouden van de omgeving te letten. Is het erg droog al gedurende enige tijd? In dat geval mag er wel wat water gegeven worden. Vaak is dit echter niet nodig.

Hosta Snoeien: hoe en wanneer?

Eigenlijk kan er niet echt van snoeien gesproken worden wanneer het om de hartlelie gaat. Er is niet direct veel werk nodig om te zorgen dat de plant ook het volgende jaar weer goed bloeit. Wanneer het hoogtepunt van de bloei voorbij is, zo rond eind augustus, kan de bloem eruit worden geknipt. Zoals aangegeven heeft het blad dan nog wel wat weken bloeien te gaan. Een goede maand later zal het blad gaan verkleuren. Wanneer dit niet aantrekkelijk gevonden wordt kan deze dan worden afgeknipt. Al is dit niet per definitie nodig omdat het vanzelf ook afsterft.

Deel dit artikel

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.