Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lavendel in je tuin?

By Posted on 0 3 m Leestijd 527 views

De Lavendel (Lavandula)

De lavendel is vooral bekend vanwege de herkenbare geur. Wanneer een rondvraag wordt gedaan naar wat nu echt een aantrekkelijke geur is, dan is de kans groot dat lavendel meerdere malen genoemd zal worden. Het is ook voor veel mensen een aanleiding om dan ook de plant in de tuin te willen hebben. Daar komt dan wel het één en ander bij kijken. Waar het bijvoorbeeld gaat om planten, snoeien, verzorgen en bijhouden is het wel goed om over belangrijke kennis te beschikken. Daarmee kan dan worden gezorgd dat de lavendel optimaal kan bloeien. Dit is natuurlijk het doel.

Lavendel

Bloeitijd van de lavendel

Het bloeien van de lavendel gebeurt zeer rijkelijk. Dit is dan ook de reden waarom de planten zo’n sterke geur kan afgeven. Dit begint zich al te ontwikkelen in het vroege voorjaar, maar het echte bloeien zal de plant in de zomermaanden doen. Aan het einde van deze tijd, zo rond eind september, zal het bloeien dan uiteindelijk voorbij zijn. Op die manier kan er dus gedurende de maanden waarin er het meest in de tuin wordt gezeten ook het meest plezier van worden gehad. De juiste manier van snoeien speelt daarbij wel ook een zeer belangrijke rol.

Lavendal-verzorgen

De lavendel planten

Voor het echter tot volwaardig bloeien kan komen, is het eerst belangrijk om te weten hoe de plant het best aangeplant kan worden. Een voordeel van deze specifieke plant is dat er eigenlijk geen vast moment geldt waarop de plant in de grond kan worden aangebracht. Wel is het belangrijk om met de weersomstandigheden rekening te houden. De lavendel kan zich niet goed ontwikkelen wanneer deze wordt aangeplant midden in een vriesperiode. Wanneer dit voorkomen kan worden zal dit zeer voordelig uitpakken. Ook belangrijk: na het planten verdien de lavendel direct een flinke scheut water. Daarmee kan de goede start worden gegarandeerd. Ook veel zon werkt positief

De verzorging van de lavendel

Doordat de lavendel veel van zon houdt, kan de plant zich ook goed staande houden op droge plekken. Wanneer het erg droog is mag er wel wat water worden gegeven, maar wees hier wel altijd gematigd in. Daarnaast is goed snoeien natuurlijk van belang. Al is het wel belangrijk om te weten dat het verjongen van de plant flink lastig is. Dat betekent dus dat zelfs bij goede verzorging en snoei er na enkele jaren een vernieuwing van de planten zal moeten plaatsvinden. Dit hoeft echter natuurlijk geen probleem te zijn omdat de plant gemakkelijk te planten is.

Lavendel snoeien: hoe en wanneer?

De lavendel snoeien gebeurt tweemaal per jaar. In de eerste plaats is het slim om dit in het voorjaar te doen. Dan moet de plant flink aangepakt worden. Dit helpt bij de groei. Let wel op dat de groene uitlopers die er dan al zijn niet weggesnoeid mogen worden. Wel kunnen dode takken volledig worden weggehaald. De tweede maal snoeien gebeurt in de zomer. Op dat moment zijn echter de werkzaamheden maar beperkt. Er moet worden gezorgd dat de bloemen die uitgebloeid zijn eruit worden geknipt. Verder zijn er geen werkzaamheden nodig tot aan het voorjaar.

 

lavendel-kopen

Deel dit artikel

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.